HŐSZIVATTYÚ

AZ OPTIMÁLIS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS!

A hőszivattyú a környezetének hőjét használja fel, ezzel hűtésre, fűtésre és meleg víz előállításra egyaránt alkalmas. Leggyakrabban a geotermikus energiával kapcsolatban emlegetik, azonban a mélyebb kőzetrétegek hőjén kívül pár fok hőmérsékletkülönbség is elegendő a talajban szunnyadó energia gazdaságos felhasználásához. Így kivonható a hő a föld alól, a vízfelületekből vagy a levegőből is. Működési elvét egy kifordított hűtőszekrényhez is szokták hasonlítani. A hőszivattyú működtetése a beépített kompresszor miatt villamos energiát is igényel. Ideális esetben egy hőszivattyú a felhasznált villamos energia legalább négyszeresének megfelelő mennyiségű hőenergiát állít elő. A hőszivattyú üzemeléséhez nincs szükség a kert teljes felásásra, mindössze két kisméretű kút telepítését kell elvégezni.

Konkrét adatok is rendelkezésre állnak, a hőszivattyú fejlettségétől, és kiépítettségétől függően az energia előállítás ily módon 1 kW befektetett energiából akár 4,8 kW is lehetséges.

A hőszivattyú amellett hogy gazdaságos, költséghatékony megoldás, jelentősen hozzájárulhat környezetünk ökoszisztémájának megőrzéséhez, valamint globálisan bolygónk klímájának normális szinten tartásához. A megoldás mindezen kedvező tulajdonságoknak következtében egyre népszerűbb. Egy átlagos, 100 m2 épület fűtése a téli időszakban decembertől február végéig gázzal 25.000 Ft/hó. A telet megelőző időszakban, illetve a tél után már ez az összeg csökkenhet, azonban az évi 100.000 Ft fűtésszámla még kedvezőnek mondható. Ez a technológia évente több mint 70.000 Ft-ot takaríthat meg a fűtésszámlájából, a minimális mozgó alkatrész felhasználás pedig hosszú élettartamot garantál. A váltás csak elképzelés kérdése a már meglévő központi fűtés helyére könnyen applikálható az új hőszivattyús berendezés.